← zpět na archiv článků

NETACAD Games opět naše

Kateřina Langová

Studenti odvrátili útok hackerů za účasti armády ČR. Ve finále soutěže Networking Academy Games zvítězil náš tým!


O úspěchu našich studentů přinášíme tiskovou zprávu.

„Vaši firmu kontaktoval zákazník ze společnosti IoT-Factory, který řeší závažný bezpečnostní problém. Administrátorův mobilní telefon s operačním systémem Android byl napaden pomocí neověřené aplikace, kterou si administrátor nainstaloval. Bohužel však v mobilním telefonu měl uložena přístupová hesla pro aktivní síťové prvky, na které se již teď s původním heslem nemůže dostat. Některé služby sítě jsou již nyní dokonce nedostupné a celá síť tak čelí kybernetickému útoku. Vaším úkolem je konfiguraci opravit, zcela zablokovat útočníka, a to vše do tří hodin, jinak dojde k odstávce výrobních linek a velké finanční škodě. “ To je přesně ten čas, co dostali studenti středních odborných škol ve finále soutěže Networking Academy Games na zjištění toho, co se děje, zabránění pokračování kybernetickému útoku a obnovení všech služeb počítačové sítě. Nejlépe si poradili a stali se tak vítězi v kategorii HS3 zástupci Střední školy a vyšší odborné školy aplikované kybernetiky z Hradce Králové. Na druhém místě zabodovali zástupci Střední školy teleinformatiky z Ostravy a na krásném třetím místě druhý tým ze Střední školy a vyšší odborné školy aplikované kybernetiky z Hradce Králové. Soutěžící si odnesli hodnotné ceny např. vouchery na nákup zboží v hodnotě 27000,- Kč, věcné ceny jako WIFI routery, herní klávesnice, sluchátka, power banky, flash disky, trička a nesmělo chybět občerstvení od hradecké pizzzza.cz.

Již 16. ročník soutěže Networking Academy Games, který proběhl 13. dubna v Hradci Králové na Střední škole a vyšší odborné škole aplikované kybernetiky, se zúčastnilo celkem 19 družstev z celé České republiky. V kategorii HS3 zaměřené na počítačové sítě si studenti museli poradit s kybernetickým útokem, přičemž nedostali k dispozici skoro žádnou technickou dokumentaci firmy. Přesně s tím si totiž v praxi musí poradit mnoho IT specialistů, které si firma najme. Na úvod ke studentům promluvil brigádní generál Ing. Petr Šnajdárek a vysvětlil studentům důležitost síťových odborníků na trhu práce a popřál mnoho úspěchů v soutěži.
„Letošní ročník jsme zaměřili na aktuální témata z oblastí počítačových sítí a běžné problémy větších sítí. Využili jsme vlastních zkušeností z praxe. Moderní IT specialisté musí umět podnik ochránit a zároveň spolupracovat s vedením na analýze obchodních příležitostí. A právě toto propojení soutěže s aktuální situací na trhu nás zcela odlišuje od ostatních soutěží podobného typu,“ říká Martin Pruša, koordinátor soutěže a prezident spolku i-com-unity, který soutěž pořádá.
„Celé zadání bylo navrženo s použitím automatizovaných testů pro vyhodnocování a kontrolu. Veškeré kroky k vyřešení zadání pak byly odprezentovány studentům včetně těchto testů. Zde se opět odlišujeme od ostatních soutěží a studentům ukazujeme, jak lze dosáhnout cíle. V dnešní době je nutné připravovat studenty úplně jinak, než tomu bylo před lety. Proto se mění i úkoly, které studenti v soutěži dostávají, protože pouze tak je můžeme připravit na skutečné zaměstnání,“ doplňují další koordinátoři soutěže Miloslav Penc a Michal Petrovič.
Program Cisco Networking Academy si klade za cíl najít a rozvíjet talenty v oblasti síťových technologií, a zároveň studentům pomáhá získat potřebnou praxi pro jejich další rozvoj. Od začátku působení v Česku prošlo programem Cisco Networking Academy více než 42 tisíc studentů středních a vysokých škol, v současné době u nás okolo 300 lektorů na 99 akademiích.
Partnery letošní soutěže byly I-COM-UNITY, Západočeská univerzita v Plzni, SŠ a VOŠ aplikované kybernetiky, NETWORKSYS, Hitachi Energy, IT-PRO, BLUECOM, QUADIENT, SCHRACK a PIZZZZA.CZ.